Bereid je voor

Ons advies is: ga niet zo maar naar een keuringspsycholoog, maar bereid je voor. Je kunt dit doen door na te denken over drie belangrijke vragen:

 

1) Welke behandelroute past het best bij jou? 

Kies je er voor om via een genderteam te gaan? Of past de route via vrij gevestigd psycholoog, huisarts/vrij gevestigd hormoonspecialist en/of een operatie buiten een genderteam beter bij jou?

Dit zijn geen gemakkelijke vragen. We raden je aan om mee te lezen in Facebook-groepen voor transgenders, om via zelfhulpgroepen (Vereniging Genderdiversiteit, Transvisie, COC's, etc) met anderen te praten en om de rapporten van Transvisie en Principle17 te lezen.

Het is verstandig om de keuze voor genderteam of "vrije route" te maken voordat je met een psycholoog gaat praten. Het is lastig om van "vrije route" naar genderteam te switchen omdat genderteams vrij starre protocollen volgen. Dit betekent dat het niet vanzelfsprekend is om met een doorverwijzingsbrief van een vrij gevestigd psycholoog ook snel hormonen of operaties via een genderteam te krijgen.

 

Als je dit weet, dan kun je een afspraak met een psycholoog maken. Stel jezelf daarbij twee vragen: 

 

2) Wat is op medisch gebied je hulpvraag?

Heb je hormonen nodig of ook operaties? Of alleen één of meerdere operaties?

Bij transvrouwen die hormonen nodig hebben: heb je alleen oestrogenen nodig, of ook anti-testosteron medicijnen?

Wat verwacht je van de medische behandeling(en)? (Lees je vooraf in via Facebook-groepen of internetforums, kijk ook naar de brochures van de Patienten organisatie Transvisie!)

Als je operaties nodig hebt, welke operaties heb je dan nodig - en waarom kan het daar volgens jou echt niet zonder?

Het is geen schande om naar een (hulp-)psycholoog te gaan als je (nog?) geen medische aanpassingen nodig hebt!

 

3) Wat is je hulpvraag aan de psycholoog?

Wil je alleen een keuringspsycholoog of verwacht je ook hulp in je transitie?

Of zou je, idealiter, misschien wel helemaal geen psycholoog willen spreken?

 

De psycholoog zal daarnaast altijd willen weten waar je in je transitieproces staat:

- welke acties heb je al gedaan? Wat voelde je daarbij?

- als je nog weinig acties gedaan hebt, waarom begin je dan met medische acties?

 

Eerste gesprek 

Vraag aan je psycholoog wat de belangrijkste kenmerken van hun diagnostiek zijn. Sommige psychologen eisen dat je een psychische behandeling bij hen start, dat vinden sommige transgenders prettig en andere niet. Als je als transvrouw naar een genderteam toegaat, vraag dan ook wat de regels voor hormoonbehandeling zijn: sommige genderteams eisen dat je zowel anti-mannelijke als vrouwelijke hormonen gaat gebruiken. Dit kan tegen jouw eigen uitgangspunten in gaan.

Wees tijdens je eerste gesprek eerlijk naar jezelf en eerlijk naar de behandelaar. Als je psycholoog/behandelaar alleen wil werken op een manier die niet bij jou past, dan kun je beter eerst een andere behandelaar zoeken die beter bij je past. Het is geen schande om later terug te komen en aan te geven dat het je niet gelukt is om een psycholoog/behandelaar te vinden die volledig kan bieden wat jij zoekt. Eerlijk zijn naar jezelf is iets wat iedereen alleen maar kan waarderen, dit zal niet tegen je worden gebruikt. Het is vervelend als je eerst maanden gewacht hebt tot de psycholoog/behandelaar eindelijk tijd voor je heeft om er vervolgens na een paar gesprekken achter te komen dat hij niet kan/wil bieden wat voor jouw proces nodig is.