Inleiding

Het UMCG is een kleiner genderteam, dat voornamelijk mensen uit de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe behandelt.

 

Route via UMCG

Er zijn grote voordelen en grote nadelen aan de genderteams in Amsterdam (VUmc) en Groningen (UMCG). Het grootste voordeel is dat je altijd met één groep mensen te maken hebt die veel zaken voor je regelen. Als je toestemming krijgt hormonen te gebruiken zorgen zij ervoor dat je een afspraak met een hormoondeskundige (endocrinoloog) krijgt. En als je een geslachtsoperatie nodig hebt zorgen zij ervoor dat alle controles vooraf en achteraf goed gepland worden.

Het voordeel komt ook met een nadeel. Dat nadeel is dat iedere behandelaar van het genderteam jouw status en dossier kent. Het team neemt als geheel besluiten, dus als een hormoondeskundige besluit dat jij geen operatie zou moeten krijgen dan maakt het niet uit wat de operatieartsen er zelf van vinden: het team besluit als geheel op basis van consensus, dus als er iemand tegen een behandeling is, is direct de hele groep tegen dit besluit. Een verschil tussen UMCG en VUmc is de schaalgrootte: doordat het team klein is, ken jij al snel alle behandelaars en kennen alle behandelaars jou.

Een ander nadeel van de genderteams is de plaats. Transgenders kunnen terecht in Amsterdam (VUmc) en Groningen (UMCG). Als je toevallig in Oost-Nederland woont en je hebt geen eigen auto dan kost dit veel reistijd.

Het is goed mogelijk om de diagnostiek en de hormonen via de genderteams in Amsterdam of Groningen te krijgen en dan de operatie in het buitenland te doen. Andersom, dus diagnostiek en/of hormonen buiten de VU en UMCG krijgen en daarna hormonen en/of een operatie vanuit het VUmc en UMCG krijgen is veel lastiger. Als je dit wilt, laat je dan goed informeren.

 

Website genderteam

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Universitair_Centrum_Psychiatrie/Patienten/zob/Genderdysforie/Paginas/default.aspx

 

Ervaringen van anderen

<volgt>

  

Wachttijden

https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/Wachttijden/Paginas/Genderteam.aspx

 

Behandeling

Helaas is de informatie op de site van het UMCG onvoldoende om een soortgelijk overzicht voor transmannen te maken als we voor de transvrouwen van het VUmc gemaakt hebben, er mist onder meer actuele informatie over de wachttijden voorafgaand aan de intake, de diagnostiek en de hormoonbehandeling. We kunnen wel eerdere ervaringen van transmannen delen:

 

De procedure is:

- Wachtlijst

- Intake 1 gesprek met zo'n 400 vragen lijst op een computer.

- Wachtlijst 8 tot 10 maanden (is gelijk voor transman en transvrouw) 

- Diagnose 3-6 gesprekken met 1-2 maanden tijd tussen deze gesprekken 

- Wachtlijst

- Endocrinoloog

- Real Life Fase (12 maanden) 

- Wachtlijst

Operaties in de volgorde: (*)

- Borstoperatie

- Wachtlijst

- Hysterectomie

- Wachtlijst

- Meta of phalloplastie

- herstelperiode

- Balimplantaten

 

(*) Combineren van operaties mag, omwisselen van de volgorde niet. Houdt bij elke operatie rekening met een hersteltijd van minimaal 3 maanden, mits de chirurg ook vindt dat je ver genoeg hersteld bent. Hersteloperaties: soms zijn hersteloperaties nodig. Een klein probleempje oplossen heeft daarbij soms maar een paar weken hersteltijd. Uiteraard ben je vrij om alleen die operaties te laten uitvoeren die voor jou nodig zijn.

 

Folder

https://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/UMCG/Afdelingen/Psychiatrie/Genderdysforie.pdf

 

Klacht indienen

Als je vindt dat je behandeling beter had gekund, dan kun je een klacht indienen. Lees deze pagina voor meer informatie. We vragen je om deze klacht ook te melden bij het klachtenpunt van Transvisie.