Zelf hormonen via internet bestellen

Als je hormonen via internet gebruikt, dit wordt ook wel zelfmedicatie genoemd. Veel websites stellen geen vragen, als er wel vragen gesteld worden gebeurt dit veel minder diepgravend als bij poortwachtende psychologen. Waarschuwing: deze route kan gevaarlijk zijn. Hoewel we meerdere mensen kennen die goede ervaringen hebben, zijn er ook voorbeelden van mensen die erg negatieve ervaringen hebben. Zorg ervoor dat je vooraf uitgebreide informatie hebt over wat hormonen doen en normale doseringen (zie bijv. de pagina's over hormoonbehandeling bij man-vrouw transgenders en hormoonbehandeling bij vrouw-man transgenders op de site van het VU-genderteam) en plekken waar je je bloed en botdichtheid kunt laten controleren.

 

Er zijn meerdere, belangrijke, gevaren en nadelen aan zelfmedicatie:

1) De dosis is soms niet goed. De hoeveelheid werkzame stof kan overeenkomen met wat er op de verpakking staat, maar dat hoeft niet. Soms zit er meer in, soms minder. Er kunnen ook andere stoffen in zitten dan op de verpakking staat. Zie ook het Transvisierapport voor de gevolgen hiervan.

2) Soms zitten er andere werkzame stoffen of vervuiling in de pillen. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. Medicijnen kunnen dezelfde verpakking, dezelfde etiketten, dezelfde vorm, dezelfde doordrukstrips hebben als medicijnen uit de apotheek - en toch pillen met andere werkzame stoffen en/of vervuiling bevatten. We hebben ooit een documentaire uit Duitsland gezien waarbij medicijnen uit Engeland geleverd waren via Zuid-Amerika, waarbij deze verkoper de pillen in India gekocht had. Daar waren ze in erbarmelijke omstandigheden in huiskamers geproduceerd.

3) Het importeren van medicijnen uit het buitenland is in Nederland niet toegestaan, de douane kan pakketjes in beslag nemen. Zie voor meer informatie de site van de douane .

4) Omdat deze route vaak niet legaal is wordt zij in z'n algemeen niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. De kosten kunnen daarbij behoorlijk oplopen. Ter illustratie: testosteron voor mannen kost plm. € 100 per maand.

5) Patiënten moeten zelf, indien gewenst, op zoek naar een plek waar ze bloedcontroles kunnen doen (in Nederland kan dit sinds kort bij het VUmc, maar ook bij http://www.bloedwaardentest.nl/ ). Sommige patiënten kiezen er (bijv. uit kostenoverweging) voor om dit niet te laten testen. Bij reguliere zorg worden bloedcontroles standaard kosteloos uitgevoerd. 

Wil je meer informatie over hormonen via internet, stel je vraag dan in de genoemde Facebook-groepen onder "suggesties en contact". Er is altijd wel iemand die je goede antwoorden op je vragen kan geven.

 

Waarom bestellen mensen hormonen via het internet?

Veel hulpverleners komen niet verder dan hormonen via het internet af te keuren. Dat is, gezien de risico's en het feit dat de gekozen oplossing soms illegaal is, begrijpelijk. De andere kant is er ook: als het zo verwerpelijk en slecht is, waarom kiezen transgenders soms dan toch voor deze route? Er zijn meerdere antwoorden mogelijk:

1) Transgenders willen eerst zelf weten hoe het voelt om hormonen te gebruiken voordat ze een formeel traject in gaan om "toestemming te vragen" om dit te mogen doen. Door zelf eerder te beginnen weten ze zeker(der) dat deze stap voor hen noodzakelijk is, waardoor ze een gatekeeping psycholoog voor hun gevoel beter kunnen overtuigen.

2) Ze zitten in een traject met een gatekeeping psycholoog, maar het wachten duurt te lang (het gaat hier zowel om wachttijd als om doorlooptijd van de diagnostiek). Door de langere wachttijd treden er allerlei psychische klachten op, die door gatekeeping psychologen vaak niet gezien of onderschat worden. Eerder beginnen, in welke vorm dan ook, is dan een noodzaak.

3) Ze hebben negatieve ervaringen met gatekeeping psychologen en/of erkennen de macht van de gatekeeping psycholoog niet, waardoor ze een route zoeken zonder psycholoog. In Nederland kennen we helaas nog geen zorgverleners die werken volgens het Informed Consent-model, in Nederland is het dus niet mogelijk om op een normale manier zonder gatekeeping psycholoog aan hormonen of operaties te komen.

 

Waar bestellen?

Als we op deze pagina de links van de bedrijven zouden plaatsen die hormonen kunnen leveren, dan zouden deze bedrijven last kunnen krijgen van overijverige genderteams die deze initiatieven in de kiem zouden willen smoren. Juist omdat wij overtuigd zijn dat het in de huidige Nederlandse transgenderzorg niet zonder hormonen via internet gaat, zullen we deze adressen alleen verspreiden aan mensen die we kennen. Zie de pagina "Suggesties en contact" voor manieren om met ons in contact te komen.