Route via hormoonbehandelaars buiten genderteams

Als je deze route volgt, dan is het belangrijk om te weten dat de meeste psychologen, hormoondeskundigen en operatieartsen de Standards of Care (*) volgen. Voor zover ons bekend zijn er geen hormoonbehandelaars buiten de genderteams die op basis van Informed Consent werken. Dit betekent dat je eerst een vrij gevestigd psycholoog (**) om een doorverwijsbrief moet vragen.

In principe moet je zelf hormoondeskundigen of operatieartsen zoeken die bij jouw behandeling passen. Een vrij gevestigd psycholoog kan je wel helpen aan namen en adressen van hormoondeskundigen en operatieartsen.

(*) Zie hier voor de Engelstalige brontekst van de internationale Standards of Care, zie hier voor de Nederlandse vertaling van de internationale Standards of Care.

(**) In theorie kun je deze ook krijgen van een psycholoog van een genderteam, maar in zijn algemeenheid zijn de wachtlijsten voor psychologen van een genderteam langer dan de wachttijd voor een vrij gevestigd psycholoog.

 

Namen en adressen van hormoonbehandelaars buiten genderteams

We geven via deze site geen namen en adressen van hormoonbehandelaars die mee doen. Stel je vraag in een van de Facebook-groepen (zie suggesties en contact) en we zorgen dat je vraag beantwoord wordt.

 

Statistische informatie

Wij kennen meerdere hormoondeskundigen in Nederland die buiten de genderteams om behandelen obv gatekeeping door een vrij gevestigd psycholoog. Het gaat hier om mensen uit de volgende provincies:

 

Provincie Aantal
Noord-Holland 1 hormoonbehandelaar
Zuid-Holland 2 hormoonbehandelaars (bij hetzelfde ziekenhuis)
Overijssel 2 hormoonbehandelaars (bij hetzelfde ziekenhuis)
Gelderland 1 hormoonbehandelaar
Noord-Brabant 1 hormoonbehandelaar
Limburg 1 hormoonbehandelaar

 

Oproep

Ben je zelf endocrinoloog en ben je bereid om buiten de genderteams om (bij voorkeur onder de regels van Informed Consent, als het niet anders kan via gatekeeping) hormonen te verstrekken, neem dan contact met ons op (zie suggesties en contact), we zorgen er dan voor dat deze informatie gedeeld wordt met mensen die op zoek zijn naar een hormoondeskundige bij hen in de buurt. De lijst met endocrinologen die meedoen is bij maar een paar mensen bekend om problemen tussen bestaande genderteams en deze endocrinologen te voorkomen.

Word je zelf behandeld door een hormoondeskundige buiten de genderteams om? Staat de provincie waar deze hormoondeskundige staat niet in bovenstaand lijstje? Twijfel je er aan of wij deze hormoondeskundige al kennen? Geef ons dan graag de naam van deze hormoondeskundige aan ons door (zie suggesties en contact)!