Route via vrij gevestigd psychologen

Als je deze route volgt, dan is het belangrijk om te weten dat de meeste psychologen, hormoondeskundigen en operatieartsen de Standards of Care (*) volgen. In principe moet je zelf hormoondeskundigen of operatieartsen zoeken die bij jouw behandeling passen. Je vrij gevestigd psycholoog kan je wel helpen aan namen en adressen van hormoondeskundigen en operatieartsen.

(*) Zie hier voor de Engelstalige brontekst van de internationale Standards of Care, zie hier voor de Nederlandse vertaling van de internationale Standards of Care.

  

Ervaringen met vrij gevestigd psychologen en tips

De meeste transgenders zijn veel positiever over hun vrij gevestigd psycholoog dan over de psychologen van een genderteam. Omgekeerd kennen we ook negatieve verhalen over vrij gevestigd psychologen.

Er zijn vrij gevestigd psychologen die primair uitgaan van psychische hulp en het doorverwijzen voor hormonen of operaties niet als hun primaire taak zien. Dat kan botsen met transgenders die primair een doorverwijzingsbrief nodig hebben en het liefst geen (en wanneer het dan toch moet, zo weinig mogelijk) psychische hulp willen.

Sommige vrij gevestigd psychologen presenteren zichzelf als genderteam: dat genderteam bestaat dan uit die vrij gevestigd psychologen, maar ook uit hen bekende endocrinologen en chirurgen (die aangesloten zijn bij een of meerdere ziekenhuizen). Wij vinden dit misleidend. Een genderteam is voor ons gevoel pas een genderteam als alle leden van dit team aangesloten zijn bij dezelfde organisatie en de behandeling minimaal uit de hulp van een psycholoog, een hormoondeskundige en een operatiearts bestaat.

 

Adressen van vrij gevestigd psychologen (gatekeepers)

Schoonhoven, Woerden en Den Haag: Psycho Informa Groep:

Website: https://psychoinforma.nl/zorgaanbod/genderdysforie

Ervaringen van anderen: https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/ggz-psycho-informa-instellingen-schoonhoven-3020030/waardering

Adres hoofdlocatie: Nieuwe Singel 3, 2871 AX Schoonhoven

 

Assen, Aduard, Groningen, Hoogeveen: De Vaart:

Website: http://www.psychologenpraktijkdevaart.nl/praktijkinfo/

Ervaringen van anderen: <volgt>

Adres hoofdlocatie: Vaart Zuidzijde 37-39, 9401 GG Assen

 

Veendam, Blijham, Orvelte: Stepwork:

Vanaf 1 oktober 2017 ook in Assen

Website:  http://www.stepwork.nl/

Adres hoofdlocatie: Kaap Hoorn 10, 9642 AT Veendam

 

Amsterdam: Bas Fels:

Website: niet aanwezig

Adres: Haarlemmerplein 48a, 1013 HS Amsterdam